Za referendum: Brak je zajednica muškarca i žene!


uImeObitelji

 

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ pozvala je sve hrvatske građane, sve udruge, vjerske zajednice i političke stranke u Republici Hrvatskoj da se pridruže akciji prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma kojem je cilj osigurati da Ustav i zakoni Republike Hrvatske definiraju brak jedino kao zajednicu muškarca i žene. O akciji prikupljanja potpisa za referendum predstavnici udruge govorili su na konferenciji za novinare u srijedu, 24. travnja u Zagrebu.

Na konferenciji su sudjelovali: Krešimir Planinić, odvjetnik, dr. sc. Zlatko Hasanbegović, Kristina Pavlović, prof., Hrvoje Vargić, univ. bacc. oec. i Željka Markić, dr. med.

“Potpisi za referendum prikupljat će se od 12. do 26. svibnja 2013. na više od 2.000 mjesta diljem Hrvatske. Imamo potporu svih vjerskih zajednica. Brak je potrebno definirati kao zajednicu muškarca i žene, jer je obitelj idealno mjesto za dobivanje i odgajanje djece”, istaknula je Željka Markić.

Naglasila je da su rezultati provedenog istraživanja pokazali da se 90 posto građana izjasnilo da je brak zajednica žene i muškarca te je referendum prilika da se to pojasni. Stoga se birači pozivaju da podupru referendum s pitanjem: Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?

Odvjetnik Krešimir Planinić predstavio je javnosti pravnu osnovu referendumskog pitanja. Pritom se osvrnuo na potrebu raspisivanja ovakvog referendumskog pitanja, jer je francuski parlament upravo jučer odobrio prijedlog zakona kojim se omogućava istospolnim parovima sklapanje brakova i posvajanje djece.

„Ne želimo da se nama dogodi francuski slučaj. Zakonom se mijenjanju vrednote koje su u našoj tradiciji i na ovaj način ih hoćemo zaštititi. Referendum je volja birača i time apsolutno niti jedno tijelo državne vlasti ne može sadržajno drugačije odlučiti od onoga što se odluči referendumom“, pojasnio je Planinić.

Zlatko Hasanbegović naglasio je kako je brak danas ugroženo dobro te pojasnio da je brak vrijednost na kojoj počiva svaka uljuđena zajednica. Kako je rekao, razlika  među spolovima je prva i temeljna prirodna razlika, jer ljudski rod svoj biološki opstanak može osigurati upravo putem te razlike, a temeljno ga urediti putem braka koji je upravo zbog te biološke činjenice neusporediv i nezamjenjiv s bilo kojom drugom zajednicom ili partnerstvom.

„Još donedavno braniti brak kao ustavnu ili zakonsku vrjednotu čiji se oblik podrazumijevao činio se izlišnim budući da se rasprava vodila tek oko pojma tzv. krize braka i uzroka koje su do njega doveli. U međuvremenu ustanova braka je napadnuta zaobilaznim putem od strane određenih ideologija i to pokušajem njezine redefinicije ili dekonstrukcije, a kojem bi se braku oduzela socijalna, kulturna i biološka bit kao zajednice isključivo muškarca i žene“, ustvrdio je  Hasanbegović nadodavši kako brak nije samo “klasni konstrukt” kako ga nazivaju njegovi protivnici nego brak između muškarca i žene ima svoje etičko, društveno, biološko te povijesno utemeljenje. 

Na trenutačnu situaciju u Hrvatskoj osvrnula se Kristina Pavlović koja je istaknula kako se danas putem ideološki obojanog zdravstvenog odgoja u svim osnovnim i srednjim školama rekonstruira značenje braka i obitelji. Također, upozorila je kako se na taj način djeca i mladi odgajaju za iskrivljenu sliku obitelji. 

„Mi se zalažemo za to da se djeca i mladi odgajaju za vrijednosti braka i obitelji, u smislu da se brak smatra zajednicom muškarca i žene. Smatramo da je najbolje za svakog čovjeka da živi u trajnoj i vjernoj zajednici kao što je brak. Najbolje je za djecu da imaju mamu i tatu koji se vole i koji vole njega“, nadodala je.  

Govoreći u ime Svjetskog saveza mladih, Hrvoje Vargić ustvrdio je da se negativne tendencije poput gospodarske stagnacije i moralne dekadencije, osim u Hrvatskoj, primjećuju i u drugim tranzicijskim zemljama, ali i u zemljama 3. svijeta.

“Riječ je o negativnoj ideološkoj šabloni koja se u nas provodi pod utjecajem interesnih skupina, pa se spolni odgoj uvodi bez javne rasprave, stručnog ocjenjivanja i izrađenog programa”, upozorio je Vargić.

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ okuplja pojedince, obitelji i brojne građanske udruge s ciljem promicanja braka između muškarca i žene kao temeljne vrijednosti društvenog poretka te jamstva trajne zakonske zaštite djece, braka i obitelji.

Izvor: Laudato.hr

uImeObitelji