Aktivnosti


Susreti skupine

Zman - razgovori Vjerojatno najvažnija i osnovna aktivnost ZKŽ-a.
Na susretima članovi skupine aktivno sudjeluju. Oni se održavaju različito za različite skupine (tjedno,jednom u 14 dana, mjesečno), ovisno o stupnju zrelosti skupine.
Susret ima raznolikih elemenata koji mogu, ovisno o situaciji, veoma mnogo pomoći:

  • razmjena informacija:što se važno dogodilo od posljednjeg susreta?
  • vrijeme tišine
  • razgovor o nekom odlomku iz Svetog pisma
  • razmjena mišljenja o pitanjima vjere i života
  • planiranje zajedničkog djelovanja
  • pomoć u osobnim odlukama
  • ocjena susreta.

Duhovne vježbe

ruke ZKŽ živi i razvija se na duhovnosti Duhovnih vježba sv. Ignacija Loyole.Stoga je obavljanje godišnjih Duhovnih vježbi od velikog značaja za duhovni rast pojedinog “ZKŽovca”. ZKŽ organizira duhovne vježbe za ciljane skupine (članove ZKŽ, obitelji, studente…). Više o postanku,strukturi i važnosti Duhovnih vježbi potražite u članku Duhovne vježbe.Termine slijedećih duhovnih vježbi pronađite objavit ćemo na ovoj internet stranici.

Duhovne obnove

Duhovna obnova, Jordanovac 12.10.2014

Duhovna obnova, Jordanovac 12.10.2014

ZKŽ organizira mjesečne duhovne obnove za članove ali i zainteresirane, koji se žele upoznati sa ignacijevskim načinom molitve.
Termine slijedećih duhovnih obnovi objavit ćemo na ovim web stranicama i facebook stranici.

Cardoner – radio emisija

Samo što nije poèelo Prve subote u mjesecu ZKŽ ima emisiju “Cardoner” na valovima Radio Marije. Radio emisija počinje u 17h i traje sat vremena.Prva emisija emitirana je 10. siječnju 2001. Od tada se emisija emitira jednom mjesečno, druge srijede u mjesecu, u trajanju od jednoga sata, od 17 do 18 sati.Od rujna 2003. emisija je dobila današnji termin.Emisiju od njezina početka uređuje i vodi Iva Beranek. Njezina zamjenica je Andja Jakovljević.Od rujna 2005. godine, kada je Iva otišla u Irsku na poslijediplomski, emisiju uređuje i vodi Andja JakovljevićArhiva emisija: RADIO MARIJA, GOOGLE DRIVE ZKŽ-a.Radio Mariju na području Zagreba i bliže okolice možete čuti na 96,4 MHz i 106,8 MHz, na području Rijeke i Opatije na 88,8 MHz.

Pomoć nezbrinutoj djeci u Selcu (zaključen projekt)

 RUKE3 Kao što (nadamo se svi) znate, riječki ZKŽ članovi, sadašnji, prošli, članovi župske zajednice, i svi ljudi dobre volje, odlučili smo se na jedan konkretan projekt izražavanja djelatne ljubavi prema bližnjima. Na poticaj Siniše Pucića, odlučili smo financijski poduprijeti neke od štićenika Doma za nezbrinutu djecu – Izvor iz Selca, tako da im uplaćujemo neki oblik štednje do njihove punoljetnosti.Motiv koji nas je pokrenuo bio je da sa riječi jednom moramo prijeći i na konkretna djela. Nadalje, tek zajednica koja je u akciji, može biti i kontemplativna, može biti povezana, može imati osjećaj da radi na istoj stvari. Za kraj samo podsjetnik: 1 kuna ne znači ništa. 200 x 1 kuna je već rata za uplatu!!!
Informaciju, naravno podijelimo sa svima koji se osjećaju da mogu doprinijeti i pomoći!

Žman (zaključen projekt)

Žman - pred križem Zajednica kršćanskog života zaključila je projekt Žman – ljetovanje sa duhovnim sadržajem.
Osvrt na projekt pogledajte ovdje:  o Žmanu

OSOBNI APOSTOLATI

Akademsko katoličko društvo “Jeronim”
Članovi ZKŽ-a predvode 5. postaju Kristina Pilipović, doktor medicine, članica ZKŽ-a iz Rijeke, predsjednica je Akademskog katoličkog društva Jeronim, koje okuplja sve studente i akademske građane, sa ciljem da organiziranijim djelovanjem povećaju i ojačaju prisutnost kršćanske kulture življenja u našem društvu. To znači, predstavljanje i promociju kršćanskih vrijednosti u medijima i javnom životu, zalaganje za socijalnu pravdu u društvu, za dostojanstvo i ljudska prava svakog čovjeka, te poticanje prakse vjerničkoga života molitvom i slavljenjem sakramenata, ali i promicanjem važnosti djelovanja vjernika u župnim zajednicama. AKD Jeronim organizator je i tradicionalnog Planinarskog riječkog križnog puta, od Riječke katedrale, preko Kalvarije, Kozale, Pulca, Brašćina sve do Velog Vrha na Drenovi. Kada su krenuli prve godine, jedan od ciljeva bio je ukazati na derutnost riječke Kalvarije na kojoj su članovi najbrojnije riječke pučke Bratovštine Svetoga Križa,  koju su isusovci osnovali 1656.g., tada postavili tri križa i sedam postaja, te kapela Božjega groba. Križeva danas na žalost nema, ali kapele su prisutne ili u tragovima ili u cijelosti, a zanimljivost je i kako je grad Rijeka obilježen znakom križa i pod zaštitom Svetoga Križa.
Jedna od postaja čita se na talijanskom jeziku, a svake godine tema križnoga puta bira se prema potrebama vjernika i aktualnoj situaciji u Crkvi i društvu.
Jadranka Ažić,dugogodišnja članica ZKŽ-a, doktorandica je na FFDI-u, te asistent i suradnik u nastavi na nekoliko kolegija na Isusovačkom fakultetu. Neumorna baka petero unučadi, koja uz to usko surađuje na apostolatima Duhovnih vježbi u svakodnovnici kao duhovni pratitelj šest do deset osoba. Angažirana je i u organizaciji raznih oblika duhovnih vježbi u šutnji (Poredje…), vikend duhovnih vježbi i sl. Djeluje i kroz sljedeć udruge: Zajednica kršćanskoga života (ZKŽ), Studentski katolički centar (SKAC), Hrvatski bračni i obiteljski savez (Cro-Bios), Centar za poslovnu etiku (CEP) Zagreb, Hrvatski bračni susreti (HZBS). Više obavijesti o Duhovnim vježbama u rubrikama Obavijesti i DVS.