Put rasta ZKŽ skupine – ukratko

Rad u skupinama, svjetska skuština ZKŽ-a, Amiens 2023

PREDSKUPINA – Gospodine gdje stanuješ?
– Članovi su različiti i imaju različite motive za dolazak. Broj članova grupe stalno varira.
– Sastanci su jednom tjedno ili dva puta mjesečno
– Cilj je razviti zajedništvo i predstaviti osnovne karakteristike ZKŽ-a
Rad s predskupinom:
– Dobro je ponuditi neki duhovni sadržaj, npr. duhovne vježbe, tečaj, organizirati izlete (izgradnja zajedništva)…
– Voditelj treba nastojati otkriti želje ljudi, znati slušati i prepoznati specifičnosti svakog člana.
– Nakon nekog vremena potrebno je da svaki pojedinac donese odluku želi li se dalje upoznavati sa ZKŽ-om i postati njegovim članom.
I. STUPANJ – Dođi i pogledaj!
– Ovo razdoblje traje od 1 do 4 godine. Ono završava davanjem privremenog predanja i po dinamici odgovara prvom tjednu duhovnih vježbi.
– Cilj je upoznati Boga, Božju bezgraničnu ljubav prema meni, poosobniti svoj odnos s Kristom, upoznati sebe, druge i ZKŽ;, te preuzeti aktivnu ulogu u ZKŽ-u. Na susretima se dijele osobna iskustva.
II. STUPANJ – Što ja mogu učiniti za Krista?
– Ovo razdoblje odgovara dinamici drugog tjedna duhovnih vježbi. Ciljevi ove etape su kontemplirati Kristov život, biti priravan odgovoriti svemu zbog ljubavi prema Kristu, postići emocionalnu i duhovnu stabilnost, vjeru doživljavati kao motivaciju, odabrati svoj životni stalež; (ili na oltar ili pred oltar), svoje poslanje (misiju).
– Skupina pomaže pri razlikovanju. Ovo razdoblje završava trajnim predanjem i otkrivanjem svoga poslanja.
III. STUPANJ – Služiti s ljubavlju i živjeti od Uskrsne tajne.
– Ovo razdoblje odgovara dinamici trećeg i četvrtog tjedna duhovnih vježbi. Ciljevi ove etape su služiti, ali samo iz ljubavi, biti kontemplativan u akciji (integracija vjere i života), prepoznavati i odgovarati na znakove vremena, tražiti magis (što je više, gdje mogu najbolje doprinijeti).
– Skupina pomaže u poslanju, što može biti sadržaj susreta. U skupini se razgovara o tome kako mi ide u životu. To je moguće jer se vjeruje u djelovanje Duha u drugome.