Molitva općeg egzamena I


Opći egzamen sastoji se od pet koraka. Može se moliti jednom (prije spavanja) ili dva puta dnevno (obično u podne i navečer). Obično traje oko 15 minuta.

1. KORAK: ZAHVALNOST

Smirim se i saberem. Postajem svjestan Božje prisutnosti u sebi i oko sebe. Prepuštam se Gospodinovu pogledu punom ljubavi (Mk 10,21).  Prisjećam se Božjih blagoslova koje sam danas primio i zahvaljujem za njih (Pnz 43).

Božji dar je što sam se ujutro probudio, što sam mogao ustati iz kreveta, jutarnje pranje, okus hrane koju sam mogao pojesti, svaka dobra vijest, trenutak ugodnog susreta s drugim i mnoge druge takve slučajne stvari. Za Ignacija je sve navedeno prilika za zahvalnost. Jer ništa dobro, lijepo i istinito se ne događa slučajno. Sve je to dar ljubavi Boga Oca i Stvoritelja. Ovakvo prisjećanje i ponovno kušanje protuotrov je za sve veću žurbu u mom životu, a s njom i nezadovoljstvo. Ne vidim više kako sam uvijek iznova obdaren i da je dar da sam uopće živ i da mogu učiniti nešto dobro i lijepo. U meni se počinje buditi zahvalnost, a s njom i tiho zadovoljstvo i radost. Užitak ponovnog kušanja mnogih stvari koje su mi darovane potpuno besplatno. Postupno se u meni počinje rađati slika Boga koji me istinski ljubi beskrajno dosjetljivom ljubavlju.

2. KORAK: MOLITVA ZA DAR DUHA SVETOGA

Molim za svjetlo Duha Svetoga da mi pomogne pregledati svoj dan i pouči me razlučivanju kako bih upoznao put kojim me Bog Otac poziva, da sve više postajem ono što jesam kao Njegovo stvorenje.

Ovim zahtjevom priznajem da sam svjestan kako bez odnosa s Isusom ne mogu učiniti ništa dobro. Samo uz njega i uz pomoć njegova Duha mogu se sjetiti i vidjeti kako je Bog bio prisutan u danu koji je protekao. Jednako tako je dar moći vidjeti svoje grijehe, ispovjediti ih, pokajati se za njih, odreći se navezanosti na njih, tražiti oprost i prihvatiti ga. Samo u snazi ​​Duha Božjeg mogu vidjeti gdje sam se zatvorio Bogu i povjerenju u Njega i Njegovu ljubav; gdje sam slijedio svoju sebičnost ili napasnika, zatvorio se u svoje strahove i monologe i nisam bio u dijalogu s Njim, Njegovim Duhom ljubavi, povjerenja, povezanosti, izgradnje mira, pravde i ljubavi sa svojom braćom i sestrama u Kristu. Samo me Duh Božji može dovesti do pokajanja i obraćenja, a ne samo moji osjećaji krivnje, koji su često čisto psihološki. Često se osjećam krivim kada učinim nešto što u mojim očima nije u redu, što se kosi s mojim vrijednostima, idealima i “super egom”. .

3. KORAK: PREGLED PROŠLOG DANA

Bog i ja gledamo film moga dana, ruku pod ruku, kao dva prijatelja. Pokušavam se sjetiti i ponovno sagledati sve što se danas dogodilo; od kad sam se probudio i ustao pa do sad kad se spremam na spavanje. Pažnjom punom ljubavi pregledam protekli dan iz sata u sat: svoje osjećaje, želje, misli, riječi, postupke, odnose, susrete, događaje… Jednostavno sve samo promatram i prihvaćam. Ne osuđujem samog sebe i ne tražim dobra i loša djela. Dovoljno je samo pažljivo promatrati i sagledati što mi se danas doista dogodilo.

Može se dogoditi da se neću sjećati ničega ili vrlo malo. U ovom slučaju ne smijem odmah odustati. Potrebno je ustrajati u tišini pred Bogom koji me ljubi i sjećanja će polako početi navirati. Što češće budem radio ovu vježbu, to će mi pamćenje više jačati. Tek nakon što budem svjestan cijelog dana, pokušat ću saznati :

Koji me duh nadahnuo, potaknuo i djelovao u meni? Duh radosti ili tuge, duh mira ili nemira, duh nade ili potištenosti, duh hrabrosti ili straha, duh zadovoljstva ili gorčine, itd.
Koja mi je milost dana? Bog se meni osobno objavljuje kao moj (naš) Bog te me poziva da mu osobno odgovorim u konkretnoj stvari. Da bih to mogao ostvariti, On mi daje potrebne milosti.
Kakvo me iskušenje napastvovalo? Egzamen mi pomaže da prepoznam napasnika i njegove taktike koje koristi prema meni, te kako me mami na dijalog s njim.

4. KORAK: ZAHVALNOSTI I KAJANJE

Nakon pregleda dana i razlučivanja unutarnjih pokreta, zahvaljujem na svemu što mi je dano u ovom danu, posebno na onome što nisam primijetio i zahvalio na početku. Uz živu svijest o Božjem djelovanju i ljubavi, u meni se budi kajanje i tuga jer nisam odgovorio na tu ljubav. Pokajanje treba biti što konkretnije. Žao mi je zbog… (konkretno navedi).

Također se odričem bilo kakve navezanosti za grijeh i dijaloga s napasnikom koje sam prepoznao u pregledu dana i razlučivanju poriva i duhova u sebi. Sve to stavljam pod križ Isusa Krista, predajem u Božje ruke. Možda ću prepoznati i želju da tražim oprost od osobe koju sam povrijedio ili uvrijedio. Ako je to bio teški grijeh, odlučujem da što prije idem na sakrament ispovijedi. Iskreno mogu zamoliti za oprost tek kada bolno osjetim kako sam se zatvorio Njegovoj ljubavi prema meni. Moram reći kao izgubljeni sin: “Sagriješio sam protiv tebe, Gospodine, i to me boli.” .

5. KORAK: ODLUKA O SURADNJI S BOGOM

U zadnjem koraku egzamena molim Boga “da se popravim Njegovom milošću” (Dv 43). Donosim odluku u čemu želim više surađivati s Bogom. Svega sebe polažem u Njegove ruke. Molim ga posebno za ono što je važno za moj duhovni rast u sljedećem danu.

Ignacije mi preporučuje da egzamen završim s molitvom Oče naš. Time priznajem da bez Božje pomoći sam nisam sposoban ići tim putem. Kao malo dijete trebam Božju pomoć. Tražeći ovu pomoć, egzamen ostaje i jest molitva, moj razgovor s Bogom. Samo tako mogu ići naprijed.

Preuzeto sa stranice: https://www.moli.si/splosni-eksamen/

Detaljnije o molitvi egzamena možete pročitati u sljedećim knjižicama u izdanju Ignacije.hr:

“Egzamen – jednostavna molitva koja mijenja život”, Jima Manneya,

p. Silvano Fausti:  “Prilika ili napast” – umjetnost razlučivanja duhova.