Egzamen – Osnovni koraci


Svjesnost Božje prisutnosti i djelovanja u mom životu

Egzamen ili ispit savjesti je način molitve koji mi otvara oči: vidim kako je Bog s ljubavlju prisutan i aktivan u mom svakodnevnom životu. Egzamen je vrlo važnan alat za duhovni život, za vježbanje razlučivanja u svakodnevici i pomaže nam postati Božji sugovornik i suradnik.

Cilj egzamena je rast osobnog i predanog odnosa s Bogom ljubavi te posvješćivanje Božje prisutnosti i djelovanja u konkretnom životu.

Opća načela br. 5 posebno ističu da članovi ZKŽ-a:

“Priznajemo posebice prijeku potrebu molitve i razlučivanja, osobno i zajednički, dnevnoga ispita savjesti i duhovnoga vodstva kao važna sredstva za traženje i nalaženje Boga u svim stvarima.”

Osnovni koraci molitve egzamena:

  1. Saberem se pred Gospodinom. Postanem svjestan Božje prisutnosti  u meni i oko mene. Prepustim se njegovom pogledu punom ljubavi. Zahvalim Bogu se za sve dobro koje sam danas primio, jer ovaj dan je Božji dar. Ostanem u stavu zahvalnosti, koji mi zagrije srce
  2. Molim za svjetlo Duha Svetoga da mi pomogne Božjim očima pregledati ovaj dan i molim za dar razlučivanja. Molim za milost da mogu spoznati Božje darove koje sam primio tijekom dana i da mogu spoznati svoje grijehe, da mogu uočiti gdje sam se zatvorio Božjoj ljubavi
  3. Pogledom punim ljubavi pregledam dan od sata do sata, događaje, susrete, moje odnose s drugima. Posebno sam pozoran na svoje osjećaje, misli, riječi, djela i propuste kojih sam ponovno postao svjestan. Gledam ponovno film ovoga dana u svjetlu Božje ljubavi. Pokušavam uočiti kojem duhu sam priklonio svoja djela: Božjem Duhu ili zlom duhu
  4. Zahvalim Gospodinu za sve ono što sam si dublje posvjestio kao njegov dar i molim ga za oproštenje za sve grijehe koje sam spoznao. U prisnom razgovoru s Njim, kao prijatelj s prijateljem, izručim mu sve svoje navezanosti i kušnje.
  5. Odlučujem se za suradnju s Božjom milošću i predajem se Njegovom vodstvu u sutrašnjem danu.  Molim ga za ono što mi je najpotrebnije. Završim sa molitvom Oče naš.