Svjetska skupština ZKŽ-a, Libanon 2013


 

p. Adolfo Nicolas i Nikola Trubić, GA Beirut 2013

Od 29.7 do 9.8.2013. održana je 16. svjetska skupština Zajednice kršćanskog života u Libanonu. Kao delegat iz Hrvatske prisustvovao je Nikola Trubić, koji u ZKŽ-u Hrvatska obavlja dužnost Eurolink-a (osobe zadužene za kontakt s Europskim vijećem ZKŽ-a).

 

Beirut, Libanon GA 2013

Pog geslom „Od korjenja do novih obzorja“ skupština je u srcu prebirala Očeve riječi upučene Kristovim učenicima: “Ovo je Sin moj, Ljubljeni. Slušajte ga!” (Mk 9,7). Kao i za prve učenike tako i za nas bilo je lijepo slušati Očev glas, koji je na poseban način progovarao iz srca ljudi okupljenih u ovoj Biblijskoj zemlji, mjesta gdje je Isus zaista hodao.

 

Beirut, Libanon GA 2013

U zajedništvu sa prestavnicima iz cijelog svijeta,

u slavljeničkoj 450. godini Ignacijanskih laičkih zajednica,otvorili smo svoja srca i sa zahvalnošću se prisjećali povijesti, te promišljali o sadašnjosti i budućnosti.Slaveći bogatstvo naroda i kultura s radošću smo u svjetsko zajedništvoprimili tri nove nacionalne zajedniceBocvanu, Guatemalu i Litvu.

 

Prisjetili smo se i kako je ZKŽ u svojoj biti laičko apostolsko tijelo, spremno staviti se Bogu na raspolaganje. Članovi ZKŽ-a mogu biti angažirani u osobne apostolate, a i ZKŽ kao zajednica može biti institucionalno aktivna ili međunarodno angažirana, ali korjen svi ovih misija je utemeljen u prvobitnom pozivu svakog člana da iskreno živi ignacijansku duhovost u svakodnevnom životu, odišući životnom jednostavnošću.

 

  Skupštinu je posjetio i vrhovni poglavar DI, p. Adolfo Nicolas koji je u svojem nagovoru potaknuo na traganje za mudrošću u ovom suvremenom svijetu, te ukazao na papu Franju kao svjedoka te mudrosti. Napominjući da je mudrost u smislu otkrivanja Božijeg milostivog djelovanja ne samo u očitim djelima iz povijesti, već u svemu, u svakodnevnom životu. To je način kontemplacije u ljubavi – pronalaženje Boga –a poziv zajednice da bude proročka tada postaje važan izazov.

 

Raspravljalo se o trima apostolatima na kojima djeluje zajednica: globalizacija i siromaštvo, obitelj, ekologija – te su donjete okvirne smjernice koje bi zajednica u trebala primjenjivati u lokalnom, nacionalnom i regionalnom kontekstu. Ovim apostolatima pridružili smo temu mladih kao izuzetno važnu za opstojnost šire kršćanske zajednice.

 

Skupštinu smo priveli kraju uz konstataciju da ne možemo ostati među oblacima više od učenika na brdu Preobraženja, znamo da nas Krist šalje u dolinu, da s Njim surađujemo u svakodnevnom životu. Da to činimo u njegovu društvu, s dubokim korijenima, i otvoreni novim obzorima.

 

 

Barbara Vrban/Nikola Trubić