I papa Benedikt XVI član Marijanskih kongregacija


U Münchenu proslavljena 450. obljetnica postojanja Muške marijanske kongregacije

Papa Benedikt XVI i članovi Marijanskih kongregacija

U subotu 19. listopada 2013 u Münchenu je proslavljen jubilej – 450. obljetnica postojanja Muške marijanske kongregacije (MC). Na slavlju se okupilo oko 2000  članova (Sodala) iz  cijele Bavarske, a sudjelovali su gosti iz cijele Njemačke, Austrije te Južnog Tirola. Slavlje je započelo točno u podne ispred Gospina kipa na glavnom münchenskom trgu Marienplatzu, gdje je podnevnu molitvu „Anđeo Gospodnji“ predmolio münchenski nadbiskup kardinal Reinhard Marx. Kardinal je nakon toga u velebnoj isusovačkoj crkvi svetog Mihaela, gdje se nedjeljom na misnom slavlju okupljaju i Hrvati, predvodio svečano pontifikalno euharistijsko misno slavlje. Na misi su koncelebrirali predsjednik Muške marijanske kongregacije za cijelu Bavarsku i za područje Altöttinga kapucin Br. Georg Greimel OFMCap. te isusovac p. Peter Linster SJ, predsjednik MC-a pri Bürgersaalkirche u Münchenu.

U cijeloj Bavarskoj danas postoji 15 muških marijanskih kongregacija koje broje oko 45 tisuća  članova. MC Altötting osnovana je 25. ožujka 1599. godine na svetkovinu Blagovijesti s 30 članova, a danas broji oko 12  tisuća  članova. “Congregatio Mariana” (MC) osnovao je 1563. godine u Rimu isusovac p. Jean Leunis i nekoliko studenata Rimskog kolegija. Spomenimo i to da je u povijesti ova kongregacija djelovala i u Hrvatskoj. Danas je iz nje nastala „Zajednica kršćanskog života“.

Papa emeritus Benedikt XVI. već je preko 70 godina član Kongregacije, u koju je primljen kao četrnaestogodišnjak. U Njemačkoj danas postoji i Ženska marijanska kongregacija.

MC Altötting danas izdaje i svoj poznati katolički tjednik pod nazivom „Altöttinger Liebfrauenbote“ (www.liebfrauenbote.de), a njezini članovi uveliko financijski pomažu i trenutačnu obnovu velebne bazilike svete Ane.

Marijina kongregacija je laička zajednica žive vjere. Osim što je marijanska, ona je i euharistijska te apostolska. Veliku i veoma važnu ulogu u Kongregaciji imao je njemački isusovac P. Rupert Mayer SJ, koji je od 1921. godine bio predsjednik ove kongregacije u Münchenu i tu je službu vršio i za vrijeme nacionalnog socijalizma. Preminuo je u studenom 1945. godine na glasu svetosti. Blaženim je proglašen 1987. godine, a njegov grob se od 1948. godine nalazi u donjoj crkvi Bürgersaalkirche u Münchenu, a ova crkva je ujedno i crkva Muške marijanske kongregacije. Spomenimo na kraju i to da je 15. rujna ove godine u marijanskom svetištu u Altöttingu u MC primljen i jedan Hrvat iz okolice Zagreba. Više informacija o MC na portaluwww.mc-altoetting.de.

Preneseno s portala www.bitno.net

Francisko Pavljuk | Bitno.net