Vizitacija p. Luke Rodriguesa, SJ, hrvatskoj Zajednici kršćanskog života, 23.-25.3.2012


Vizitacija p. Luke Rodriguesa, SJ, hrvatskoj Zajednici kršćanskog života

P. Luke Rodrigues, SJ, na službi kao viceasistent svjetske Zajednice kršćanskog života, posjetio je našu zajednicu, od 23.-25.3.2012. Tom prilikom susreo se s provincijalom p. Antom Tustonjićem, našim crkvenim asistentom p. Antunom Volenikom, sa zajednicom u Zagrebu i u Rijeci.

Na završnici Duhovnih vježbi, u rezidenciji u Opatiji, okupilo nas se dvadesetak.

P. Luke nam je predstavio smjernice apostolskog djelovanja Svjetske zajednice, potičući nas da i mi lokalno pokušamo djelovati u skladu sa svjetskom zajednicom.

P. Luke nam je u kratkom osvrtu na posjet napisao:

Dragi Damijan, Antun i svi članovi ZKŽ Hrvatska,

Moj um i srce i još su ispunjeni mnogim lijepim uspomenama kontaktirajući sa svima vama. Nekoliko fotografija je u prilogu. Sada, da podijelim s vama neke dojmove ……

Bio sam sretan vidjevši da su članovi duboko predani tom načinu života. Redovno se sastaju u svojim skupinama i obavljaju duhovne vježbae. Aktivno ste uključeni na osobnoj razini u mnogim apostolatima, posebno u župi. Unatoč tome što vas je mali broj, također ste uključeni na nekim zajedničkim apostolskim projektima kao što su kampovi mladih (sada ukinut) i podrška djeci bez roditeljske skrbi. Sve to ukazuje na zajedničku duboku unutarnju dinamiku. Tu je i sve veći osjećaj da ste dio šire zajednice u europskim i svjetskim razinama. To je dobro.

Vrlo važno pitanje je mali broj članova. Morate poduzeti sve napore, u suradnji s isusovcima, kako bi privukli nove članove. Bez toga priljeva novih osoba, može doći do stagnacije i članovi mogu početi gubiti interes. Drugi izazov je napraviti dobar prijelaz između godina mladosti i stadija kada osobe započinju novu obitelj. Mnogi ljudi imaju tendenciju da napuste zajednicu u ovoj fazi.

Pozivam vas da sagledati razne mogućnosti o kojima smo razgovarali sa p. Provincijalom. Osobe koje su prošle duhovne vježbe u svakodnevnom životu mogu biti pozvane na nastave živjeti to iskustvo kroz ZKŽ. Također, različitim skupinama mladih možete dati neki uvod u ZKŽ, tako da kad završe s ovim razdobljem života, mogu nastaviti ignacijansko iskustvo kao odrasle osobe kroz ZKŽ.

Također, bilo bi lijepo kad bi mogli sudjelovati na europskom odmoru u organizaciji Slovenije – divna prilika da rastemo u svijesti kao jedno tijelo.

Na vrlo poseban način, želim zahvaliti Damijanu za sav trud koji je poduzeo organizirajući moj posjet i vozeći me okolo. Također mu zahvaljujem za energiju i entuzijazam s kojim radi za ZKŽ, da očuva nacionalnu zajednicu zajedno unatoč svim poteškoćama. On je dobar primjer drugima kakav bi član ZKŽ-a trebao biti.

Moj topli pozdrav svim članovima. Neka ovaj Veliki tjedan donese svima obilne blagodati.

U Gospodinu,
– Luka Rodrigues sj

Slike su OVDJE.