450 godina laičkih ignacijevskih zajednica


 

Svjetski ZKŽ sa zadovljstvom najavljuje 450. jubilarnu godinu milosti, od 25. ožujka 2013. do 25. ožujka 2014.

 

Godine 2013. obilježit ćemo 450 godina ignacijevskih laičkih zajednica.

 

Godine 1563. p. Jean Leunis, SJ, započeo je s prvom Marijinom kongregacijom Prima primaria, u Rimskomu kolegiju, kojoj su se kasnije pridružile sve ostale diljem svijeta. Ove su zajednice postale sredstv očuvanja i širenja ignacijevske karizme u svim područjima života, a neprocjenjivu ulogu imale su u godinama ukinuća Družbe Isusove. Kongregacije su imale velik utjecaj na društveni i moralni život u svim godinama postojanja. Godine 1967. Prima primaria je transformirana u Zajednicu kršćanskoga života i tako je nastavljen neprekinut prijenos ignacijevske karizme među laicima.

 

Ovaj je jubilej važna prigoda za cijelu ignacijevsku zajednicu. Mi iz ZKŽ-a se posebno osvrćemo na tu obljetnicu jer slavimo naših 450 godina suradnje s Družbom Isusovom te mnogo plodova koji su proizišli iz te suradnje. Da bismo obilježili tu obljetnicu, posebno kao nasljednika laičke dimenzije te tradicije, organizirat ćemo neke događaje i proslave na nacionalnoj, regionalnoj i svjetskoj razini te ćemo pozvati i ostale ignacijevske skupine da nam se pridruže.

 

Koristimo priliku i za promišljanje o ulozi laičkih ignacijevskih zajednica u Crkvi i u svijetu.

 

Ova je obljetnica izvanredna prilika za:

  1. zahvalu za našu povijest. Prepoznajemo vlastite korijene i učvršćujemo svoj identitet. Uočavamo kako nas je Duh Sveti vodio tijekom stoljeća postojanja.
  2. življenje sadašnjega trenutka s obnovljenim zanosom. Proslava ove obljetnice mogla bi značiti novu polaznu točku, osvježavajući karizmu ZKŽ-a izazovima današnjice. Također, to je prilika za uspostavljanje suradnje s ostalim laičkim grupama ignacijevske obitelji.
  3. pogled unaprijed pun nade. Našu budućnost promatramo novim očima. Tražimo načine da još više povećavamo predanje članova ZKŽ-a Božjemu poslanju u ovome svijetu.

 

 

Na Svjetskoj skupštini Zajednice, koja će biti od 30. srpnja do 8. kolovoza u Libanonu, obilježit će se ovaj jubilej, podsjećajući na naše korijene i izgrađujući mostove prema izazovima s kojima se danas susrećemo kao laičko apostolsko tijelo.

 

Pozivamo sve nacionalne zajednice širom svijeta da se priključe proslavi ove obljetnice, na bilo koji od ovih načina:

Proslavom

Razmotrite svoje korijene. Naša povijest puna milosti / ZKŽ identitet.

Refleksijom – formacijom

Uloga laika / Glas ignacijevskih laika danas

Prepoznatljivost – integracija

Poticati naš odnos s Družbom Isusovom, drugim ignacijevskim zajednicama i Crkvom

 

Promocija specifičnih aktivnosti može biti na više razina:

 

Na nacionalnoj razini

Na regionalnoj razini

Na svjetskoj razini

Nacionalno izvršno vijeće organizira različite aktivnosti, ovisno o mogućnostima zajednice. Svjetski ZKŽ, posebno odbor za proslavu ove obljetnice, dat će ideje, informacije i razne materijale koji bi morali biti od pomoći za organizaciju raznih aktivnosti. Mogu se organizirati različiti događaji i na regionalnoj razini. Ukoliko nema regionalnih struktura, kontaktirajte nacionalna izvršna vijeća. Razmislite na koje se načine različite nacionalne zajednice mogu udružiti u proslavi. – na Svjetskoj skupštini

– priključujući se proslavi Prima primarie u Rimu

– ostale specifične aktivnosti. Natječaj za video uradak. Dodatak Progressio – povijesni pregled, moguć i javni skup u Rimu

 

Koraci koje je potrebno učiniti:

Pozivamo sve nacionalne zajednice i ZKŽ grupe diljem svijeta da:

  1. najave 450. godišnjicu laičkih ignacijevskih zajednica na lokalnoj razini, posebno među isusovcima i laičkim ignacijevskim grupama (osim ZKŽ-a)
  2. organiziraju i planiraju aktivnosti na različitim razinama i dimenzijama.

Prijedlog mogućih aktivnosti:

sv. mise
konferencije, predavanja
radionice
duhovne obnove (duhovne vježbe)
domjenak, svečana večera, koncerti
hodočašće
članci u novinama
apostolske akcije
video, internetske prezentacije
prodaja suvenira

 

Slobodno kontaktirajte Svjetsko tajništvo ukoliko trebate bilo kakav materijal ili dokument u vezi s proslavom (sofia@cvx-clc.net).

Zahvaljujemo Bogu na svim milostima koje je ZKŽ primio u ovih 450 godina i u njegove ruke stavljamo i proslavu ove obljetnice.

Na veće slavu Božju,

Sofia Montanez,                                                                Chris Hogan,

Tajništvo                                                                             savjetnik