Svjetska skupština ZKŽ, Amiens 2023


Službena fotografija sudionika svjetske skupštine ZKŽ-a, Amiens 2023

Od 02.08.2023 do 11.08.2023 održana je osamnaesta svjetska skupština ZKŽ-a, u gradu Amiensu, 150 km sjevernije od Pariza u Francuskoj, u velikom isusovačkom školskom centru “Providence” pod motomRazlučiti putove nade“.

Milost za koju smo molili (ali još uvijek molimo u narednih 5 godina, do sljedeće svjetske skupštine): “Gospodine, pomozi nam da idemo naprijed, i pokaži nam put“.

Misao vodilja iz Evanđelja: “I bit ćete mi svjedoci sve do na kraj zemlje“. (Dj 1, 8)

Izabrani LOGO svjetske skupštine inspiriran je prispodobom o dvoje učenika na putu u Emaus koji su izgubili svaku nadu, no njima se pridružuje Isus i vodi ih putem do na kraj zemlje! Nada u ovom evanđeoskom tekstu obećava i više od sretne budućnosti: navješta Kraljevstvo Božje koje je već ovdje prisutno oko nas samih. Na nama je samo otkriti Boga u svim stvarima!

Logo 18. Svjetske skupštine ZKŽ-a, Amiens, Francuska 2023

Univerzalnost katoličke crkve očitovala se u broju nacionalnih zajednica: od 86 prijavljenih zajednica, bilo je prisutno 76 nacionalnih delegacija sa 5 kontinenata, 209 delegata (delegati nekoliko država nažalost nisu dobili vize, unatoč jamstvima Francuske biskupske konferencije).

Hrvatsku su predstavljali Damijan Srdoč, predsjednik ZKŽ-a, i Zorica Srdoč (delegat). Na put dug 1400km krenuli smo autom, a poveli smo i predstavnike Slovenije te podijelili troškove puta: Brane Petek, predsjednik slovenske ZKŽ i p. David Bresciani DI, crkveni asistent. Primjerom smo pokazali kako se međusobno bliske zajednice povezuju konkretnim djelima bratske ljubavi! Naše zajedništvo urodilo je novim konkretnim idejama međusobne suradnje Hrvatske i Slovenije (npr. poziv na zajednička hodočašća i susrete….)

Hrvatska i Slovenska delegacija stigla u Amiens

p. Arturo Sossa, general DI

“Pater, mi smo iz Hrvatske!” “Pa to je očito!” p. Arturo Sossa, general DI

PROGRAM SKUPŠTINE ZKŽ

U deset aktivnih radnih dana pokušali smo zajedničkim razlučivanjem otkriti konkretne putove na koje nas Duh Božji poziva i šalje. U osluškivanju poticaja Duha služili smo se ignacijevskim alatom “U-Teorijom” Otta Shcarmera, prikladnom za zajedničko razlučivanje i upravljanje promjenama, a koji su vješto koristili voditelji: talijan p. Flavio Batara DI, engleskinja Sarah Broscombe i francuskinja Bèatrice Castaing de Longueville. Doista, ovo iskustvo nije lako opisati riječima. Ovo nije bila konferencija na kojoj se sluša, već zajednički rad te osjećaj pripadnosti zajednici i osluškivanje Duha svetoga među sudionicima, koji su uspjeli ovim metodama razlučivanja cjelokupne Zajednice iz svih nas izvući ono najbitnije, što će ostati zapisano u završnom dokumentu skupštine!

U- teorija Otta Scharmera

Voditelji talijan p. Flavio Batara DI, engleskinja Sarah Broscombe i francuskinja Bèatrice Castaing de Longueville.

1. Dan: Osobno otvaranje

Prvog dana upoznavali smo jedni druge, te metode i način rada skupštine. Podijelili smo se u nekoliko grupa, ovisno o 3 glavna jezika u kojima smo više puta zajednički promišljali i razlučivali. Jedna grupa bila je samo za dijeljenje iskustva i međusobno praćenje, tzv. “Harbour / Luka” grupa, u kojoj smo na kraju dana iznosili svoje refleksije na protekli dan. Druge su grupe bile radne i na njima smo zajedničkim razlučivanjem “Magis krugom” (duhovnim razgovorom) dolazili do odgovora na zadana pitanja, koja smo kasnije sažeto iznosili na sastancima skupštine.

2. i 3. Dan: otvaranje našim stvarnostima

U narednim silaznim danima U-krivulje bili smo pozvani kušanju – promatranju djelovanja Duha Božjeg u raznim apostolatima i aktivnostima zajednica širom svijeta te posebno domaćina, Francuske – najveće svjetske zajednice ZKŽa sa preko 6000 članova. Područja rada apostolata odgovaraju zaključcima svjetskih skupština 2013 u Beirutu te 2018 u Buenos Airesu, a poklapaju se i sa “preferencijama” Družbe Isusove, a to su:

 • rad s mladima
 • rad s obiteljima
 • rad u promicanju duhovnog života
 • rad sa isključenima, marginaliziranima i siromašnima
 • briga o zajedničkom domu 

4. i 5. dan: Otvaranje našeg srca

Kako je sv. Ignacije preporučio upotrebu svih osjetila, tako smo i mi “kušajući” slušanjem i gledanjem kako jedni druge tako i ove apostolate i inicijative koji su iznikle diljem svijeta, polako otvarali svoja srca za sljedeće dane, u kojima smo razmatrajući meditaciju iz Duhovnih vježbi o Utjelovljenju, pokušavali odgovoriti na pitanje “Na što nas Bog poziva” osobno, kao osnovna zajednica, nacionalna zajednica, regionalna te na kraju i svjetska zajednica.

6. Dan otvorenih vrata i zajednička sv. misa u katedrali u Amiensu

Nedjelja je bio dan otvorenih vrata, kada su nam se prudružili 800 ZKŽ-ovaca iz Francuske, Belgije, Njemačke, Italije…., te smo zajedno slavili sv. misu u veličanstvenoj gotičkoj katedrali u Amiensu, na kojoj nam je p. Arturo Sossa general DI uputio poticajnu propovijed, a popodne održao susret sa svim sudionicima skupštine, te svim članovima ZKŽ-a uputio duboke poticaje. Navečer se posebno susreo sa isusovcima, duhovnim asistentima nacionalnih ZKŽ zajednica, te i njima uputio riječi podrške i poticaja u praćenju ZKŽ nacionalnih zajednica.

p. Arturo Sossa, general DI, sv. misa u katedrali naše Gospe, Amiens 2023

Trenutke zajedništva cca 1000 članova ZKŽ-a možete pogledati u sljedećem videu:

Interview sa p. Sossom, možete pogledati ovdje:

7. dan: Ulazak u tišinu

Dok smo u prvim danima U-krivulje gladali što je Bog učinio u našim životima, na dnu krivulje pozvani smo osluškivati i otkrivati na što nas Bog poziva u budućnosti, na koje inicijative, kojim putem usmjeriti svoje korake, životne sile i primljene darove. Za  evanđeoski poticaj, promatrali smo Petrov hod po vodi, pad i ponovno ustajanje na Isusov poziv te pogled usmjeren samo na Isusa. Promišljajući u tišini, na kraju dana u večernjem egzamenu, pokušali smo pronaći odgovore na konkretan poziv da krenemo izvan zona naše sigurnosti, preko naših sadašnjih granica, kako za svjetsku, tako i za regionalnu i nacionalnu zajednicu.

8. dan: Otvaranje budućnosti

Odgovore koje je svatko od nas nosio u srcu treba iznijeti i drugima, no kako to učinkovito učiniti u tako velikom mnoštvu. I ovdje se je pokazala vrlo učinkovitom sljedeća metoda iz Evanđelja: “…i pošalje ih Isus po dvojicu”….

Skupina od 8

Najprije smo u dvoje otvorili srca, zatim su ova dvojica našla drugu dvojicu i njih četvero je međusobno podijelilo ono što nas je najviše dotaklo u razgovoru u dvoje. Na taj način smo već malo pročistili i saželi zaključke.

Sada su se ova četvorica spojila s drugom četvoricom te je skupina od njih osam već lakše mogla doći do sažetaka, koje su zatim podijelili na glavnoj skupštini. Svi prijedlozi zapisani na papirićima stavljeni su na ploču, te smo do onih najvažnijih prijedloga došli metodom njihove najčešće zastupljenosti po skupinama.

Milosno je bilo iskustvo rada u takvim skupinama različitih, do sada nepoznatih ljudi, koje je Duh sveti ujedinio i povezao te nam je i srca povezao, kako bi ovih deset dana doista živjeli kao prijatelji u Gospodinu!

 

Zajednički zaključci rada u skupinama

9.dan: Uobličavanje svih prijedloga i priprema za izradu završnog dokumenta skupštine i priprema za izbore

Vjerojatno najteži dio posla je bio na piscima završnog dokumenta da pravim riječima izraze naša promišljanja. Nije lako bilo niti usvojiti budžet djelovanja svjetske zajednice sa hrabrim iskorakom povećanja tog budžeta, koji će se prenijeti na svakog pojedinog člana. Redovitim plaćanjem svoje članarine, članovi će podupirati kako lokalne, regionalne tako i zajedničke aktivnosti i apostolate svjetske zajednice.

U prijedlozima naše najveće zajedničke pozornosti u periodu narednih pet godina, najviše su bili zastupljeni sljedeći izazovi:

 • tema postojećih ratova u svijetu (ne samo u Ukrajini);
 • ekonomski problemi svojstveni svjetskoj globalizaciji;
 • tema Integralne ekologije;
 • razne postojeće vrste siromaštva – ne samo ekonomske – već i one gubitka osjećaja vrijednosti i smisla života;
 • problemi obitelji u različitim oblicima (tradicionalna obitelj, šira obitelj, razdvojeni, razvedeni, osobe sa drugačijom spolnom orijentacijom….);
 • složena stvarnost autohtonih naroda;
 • pitanje migracija i tragedija migranata;
 • uloga žene u Crkvi; obiteljsko nasilje nad ženama;
 • problem mladih u Crkvi i našim zajednicama
 • i konačno dramatična stvarnost zloporaba u crkvenom području.

Sve su teme uvijek obrađivane u atmosferi maksimalnog uvažavanja tuđeg mišljenja, čak i ako se ono nije poklapalo s vlastitim. O nekim su se temama, naime, stajališta na skupštini razlikovala, budući da je stvarnost u kojoj živimo vrlo složena i stalno se mijenja.
Skupština je tada jednoglasno odlučila uspostaviti Povjerenstvo – koje predstavlja sve svjetske ZKŽ zajednice – koje će sljedećih pet godina raditi na reviziji Općih načela i normi, koja će biti predstavljena na sljedećoj Svjetskoj skupštini 2028. Ako se revizija odobri na sljedećoj svjetskoj skupštini, onda se mora podnijeti Svetoj Stolici na konačnu ratifikaciju.
Ponovno je naglašeno kako je ZKŽ laička, apostolska i ignacijevska zajednica, utemeljena na iskustvu duhovnih vježbi svetog Ignacija Lojolskog, te je ponovno potvrđena temeljna uloga Djevice Marije u našim zajednicama.

10. dan: Izbori

Novo vodstvo svjetske ZKŽ – 2023 – 2028

Zadnjeg dana skupštine pristupili smo izborima, te smo uspješno izabrali i novo vodstvo svjetske Zajednice kršćanskog života, u kojem su zastupljeni svi kontinenti i regije te smo na sve njih molili milost Duha svetoga. I taj čin izbora predstavlja naše sudjelovanje sa Božjom providnošću, koja surađuje s ljudima.

Novo izabrano vodstvo:

Predsjednik: Chris Micallef (Malta)

Podpredsjednica: Daphne Ho (Hong Kong)

Savjetnici:
Franklin Ibañez (Peru)
Catherine Waiyaki (Kenya)
Inji Fayez (Egypt)
Catherine Kelly (Canada)
Cecilia Martínez (Spain)

Crkveni Viceassistent: p. José de Pablo sj (Spain)

Izvršni tajnik: Manuel Martínez (Uruguay)

Svete Mise

Sv. Misa animirana predstavnicima Afrike

Zaključak svakog dana bila je sveta Misa, animirana predstavnicima različith regija – Europa, Sjeverna Amerika, Južna Amerika, Srednji istok, Afrika, Azija i Oceanija. Svakako jedno od najjačih iskustava sa ove skupštine je spoznaja da su se obistinile molitve iz sv. pisma, da će svi puci i jezici slaviti Boga, do na kraj svijeta. ZKŽ je u našoj katoličkoj crkvi jedna od rijetkih zajednica koja živi i omogućuje iskusiti na ovakvom svjetskom skupu to iskustvo! Moliti Očenaš u barem 75 jezika opipljiv je osjećaj prvih Duhova! Pružiti mir bratu i sestri u Kristu iz najudaljenih krajeva svijeta ili pjevati pjesme iz Taizea na nevjerojatnim jezicima, za koje nikad nismo čuli, moguće je samo na svjetskoj skupštini ZKŽ-a!

U službenim čitanjima nastojali su se koristiti i svi ostali jezici, pored tri službena: francuskog, španjolskog i engleskog.

Križ posebno pripremljen za ovu skupštinu

Gotička katedrala u Amiensu

Veličanstvena katedrala u Amiensu bila je posebno osvjetljena u ovim danima, te smo imali priliku navečer uživati u prekrasnoj igri svjetla!

Gotićka katedrala u Amiensu iz 13. stoljeća

ZAKLJUČAK

Svi moramo zahvaliti Gospodinu za svjetlo i milosti koje smo primili u ovih 10 dana Skupštine.
Sada je na svakome od nas da se posvetimo tome, da ostvarimo smjernice naznačene u Amiensu, prilagođavajući ih nacionalnoj i našoj lokalnoj stvarnosti.
Skupština snažno preporučuje novom Izvršnom vijeću da posebno vodi računa o odnosu s različitim regionalnim i nacionalnim zajednicama, uz jačanje međusobne povezanosti među kontinentalnim i regionalnim zajednicama te sa svjetskim izvršnim vijećem.
Pozivamo sve članove i zainteresirane da pažljivo pročitaju Završni dokument koji je usvojila Skupština i koji će biti objavljen u rujnu, nakon što ga revidira Izvršno vijeće, te da bude predmet dubljeg promišljanja kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj i osobnoj razini.

 

Damijan Srdoč

ps. dijelimo sa vama i naš Dnevnik

OVDJE SU SLIKE:

20230803-182859-pred-pozornicom
20230802-211411-Smje-taj
20230804-101057-Ku-anje-apostolata
20230804-101429-Ku-anje-apostolata
20230804-101604-Ku-anje-apostolata
20230804-102002-Ku-anje-apostolata
20230804-102302-Ku-anje-apostolata
20230804-102556-Ku-anje-apostolata
20230804-102746-Ku-anje-apostolata
20230804-102750-Ku-anje-apostolata
20230804-102901-Ku-anje-apostolata
20230804-110416-Anchor-radna-skupina
20230804-115124-Ku-anje-apostolata
20230804-115142-Ku-anje-apostolata
20230804-115438-Ku-anje-apostolata
20230804-160850-p-Flavio-Magis-krug
20230804-182023-slika-hrvatske-ZK
20230805-150130-Radni-dio-skup-tine
20230805-160930-Svjetske-inicijative
20230805-161046-Svjetske-inicijative
20230805-161154-Svjetske-inicijative
20230805-163338-Svjetske-inicijative
20230805-184045-Sv-misa-Ju-na-Amerika
20230805-214618-Harbour-grupa
20230806-085647-Hrvatski-doprinos-na-danu-otvorenih-vrata
20230806-103409-HR-i-Vijetnam
20230806-110520-Skupine
20230806-123347-rad-u-crkvi-u-Amiensu
20230806-123840-Piknik
20230806-123857-Piknik
20230806-130516-rad-u-crkvi-u-Amiensu
20230806-125912-Piknik
20230806-141433-Misa-u-katedrali
20230806-141442-Misa-u-katedrali
20230806-145633-Misa-u-katedrali
20230806-145657-Misa-u-katedrali
20230806-153739-Misa-u-katedrali
20230806-161018-Misa-u-katedrali
20230806-161312-Misa-u-katedrali
20230806-162503-Amiens
20230806-163139-Amiens
20230806-163324-Amiens
20230806-163855-Amiens
20230806-164202-Amiens
20230806-183158-Dan-otvorenih-vrata
20230806-183920-HR-i-Madagaskar
20230806-190404-Dan-otvorenih-vrata
20230806-191214-HR-i-Koreja
20230806-190949-Dan-otvorenih-vrata
20230806-201902-Ru-ak
20230807-084010-HR-i-p-Sossa
20230807-102732-P-Sossa
20230807-130019-P-Sossa
20230807-130206-Rad-u-grupama
20230807-163037-Rad-u-grupama
20230807-163258-Rad-u-grupama
20230807-193638-HR-zastava
20230807-183617-Misa-bliski-istok
20230807-193649-HR-zastava
20230807-193725-HR-zastava
20230807-193819-HR-zastava
20230807-193830-HR-zastava
20230807-215344-Krunica
20230808-115628-Kapelica
20230808-131412-Ru-ak
20230808-191156-Misa-Europa
20230808-201331-Ru-ak
20230809-102817-HR-i-Kenija
20230809-111619-Rad-u-etvero
20230809-162818-HR-i-Zambija
20230809-174600-Prijedlozi
20230809-190050-Misa-Afrika
20230809-183259-Misa-Afrika
20230809-190056-Misa-Afrika
20230809-190104-Misa-Afrika
20230809-190106-Misa-Afrika
20230809-193300-Misa-Afrika
20230809-193653-Misa-Afrika
20230810-141434-Zastave
20230810-170112-Rad-po-skupinama
20230810-182205-Zaklju-ci
20230810-191359-Prikaz-darova-volontera
20230810-191308-Prikaz-darova-volontera
20230810-223718-Katedrala
20230810-224331-Katedrala
20230810-224519-Katedrala
20230811-124413-Poticaj
20230811-184700-Sv-Misa-Azija-i-Australija
20230811-212835-Letak-Korea
20230811-212847-Letak-Ruanda
20230811-212952-Letak-Urugvaj
20230811-213004-Letak-Libanon
20230811-213058-Letak-Italija
20230811-213121-Letak-Egipat
20230811-213153-Letak-Macao
20230811-213227-Letak-MAdagaskar
20230811-213236-Letak-panjolska
20230811-213255-Letak-Ju-na-Afrika
20230811-213306-Letak-Korea
20230811-213336-Letak-Botswana
20230811-213351-Letak-Kamerun
20230811-213407-Letak-Afrika
20230811-213419-Letak-Afrika
20230811-213447-Letak-Taiwan
20230811-213458
20230811-213513
20230811-213525-Letak-El-SAlvador
20230811-213639-Letak-Filipini
20230811-213708-Letak-Irska
20230811-213813-Letak-Austrija
20230811-213836-Letak-Malta
20230811-213820-Letak-Sirija
20230811-220233-Letak-Hrvatska
20230812-101041-Izbori
20230812-101121-Izbori-stari-i-novi-predsjednik
20230812-101151-Molitva-za-predsjednika
20230812-122815-Novi-Ex-Co
20230812-123527-Novi-Exco
20230812-134548-Amiens
20230813-140041-Povratak-ku-i
A9-grupni-rad
Blagoslov-predsjednika
Kuhari
Molitva-za-novi-Exco
molitva-za-novo-vodstvo
Na-putu-SLO-i-HR-delegacija-1
Na-putu-SLO-i-HR-delegacija-2
P-Vice-Asistent-propovijed-u-slici
Stigli-SLO-i-HR-delegacija

p-Arturo-Sossa-govor-CLC-u-2

Govor generala p. Artura Sosse DI, na svjetskoj skupštini ZKŽ-a, Amiens 2023

p-Arturo-Sossa-govor-CLC-u

Susret sa generalom p. Arturo Sossa DI, na svjetskoj skupštini ZKŽ-a, Amiens 2023