Vizitacija p. Luke Rodriguesa, SJ, hrvatskoj Zajednici kršćanskog života, 23.-25.3.2012


Vizitacija p. Luke Rodriguesa, SJ, hrvatskoj Zajednici kršćanskog života

P. Luke Rodrigues, SJ, na službi kao viceasistent svjetske Zajednice kršćanskog života, posjetio je našu zajednicu, od 23.-25.3.2012. Tom prilikom susreo se s provincijalom p. Antom Tustonjićem, našim crkvenim asistentom p. Antunom Volenikom, sa zajednicom u Zagrebu i u Rijeci.

Na završnici Duhovnih vježbi, u rezidenciji u Opatiji, okupilo nas se dvadesetak.

P. Luke nam je predstavio smjernice apostolskog djelovanja Svjetske zajednice, potičući nas da i mi lokalno pokušamo djelovati u skladu sa svjetskom zajednicom.

P. Luke nam je u kratkom osvrtu na posjet napisao:

Dragi Damijan, Antun i svi članovi ZKŽ Hrvatska,

Moj um i srce i još su ispunjeni mnogim lijepim uspomenama kontaktirajući sa svima vama. Nekoliko fotografija je u prilogu. Sada, da podijelim s vama neke dojmove ……

Bio sam sretan vidjevši da su članovi duboko predani tom načinu života. Redovno se sastaju u svojim skupinama i obavljaju duhovne vježbae. Aktivno ste uključeni na osobnoj razini u mnogim apostolatima, posebno u župi. Unatoč tome što vas je mali broj, također ste uključeni na nekim zajedničkim apostolskim projektima kao što su kampovi mladih (sada ukinut) i podrška djeci bez roditeljske skrbi. Sve to ukazuje na zajedničku duboku unutarnju dinamiku. Tu je i sve veći osjećaj da ste dio šire zajednice u europskim i svjetskim razinama. To je dobro.

Vrlo važno pitanje je mali broj članova. Morate poduzeti sve napore, u suradnji s isusovcima, kako bi privukli nove članove. Bez toga priljeva novih osoba, može doći do stagnacije i članovi mogu početi gubiti interes. Drugi izazov je napraviti dobar prijelaz između godina mladosti i stadija kada osobe započinju novu obitelj. Mnogi ljudi imaju tendenciju da napuste zajednicu u ovoj fazi.

Pozivam vas da sagledati razne mogućnosti o kojima smo razgovarali sa p. Provincijalom. Osobe koje su prošle duhovne vježbe u svakodnevnom životu mogu biti pozvane na nastave živjeti to iskustvo kroz ZKŽ. Također, različitim skupinama mladih možete dati neki uvod u ZKŽ, tako da kad završe s ovim razdobljem života, mogu nastaviti ignacijansko iskustvo kao odrasle osobe kroz ZKŽ.

Također, bilo bi lijepo kad bi mogli sudjelovati na europskom odmoru u organizaciji Slovenije – divna prilika da rastemo u svijesti kao jedno tijelo.

Na vrlo poseban način, želim zahvaliti Damijanu za sav trud koji je poduzeo organizirajući moj posjet i vozeći me okolo. Također mu zahvaljujem za energiju i entuzijazam s kojim radi za ZKŽ, da očuva nacionalnu zajednicu zajedno unatoč svim poteškoćama. On je dobar primjer drugima kakav bi član ZKŽ-a trebao biti.

Moj topli pozdrav svim članovima. Neka ovaj Veliki tjedan donese svima obilne blagodati.

U Gospodinu,
– Luka Rodrigues sj

 

 

 

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us