Poruka p. Artura Sosse nacionalnim crkvenim asistentima ZKŽ-a, 06.08.2023


Logo 18. Svjetske skupštine ZKŽ-a, Amiens, Francuska 2023

Poruka sa susreta sa crkvenim asistentima i Izvršnim vijećem svjetskog ZKŽ-a na 18. svjetskoj skupštini

La Providence, Amiens (Francuska)

Nedjelja, 6.8.2023

 

 

Pozdrav crkvenim asistentima i članovima izvršnog Vijeća svjetskog ZKŽ-a!

Od Buenos Airesa do Amiensa

Kad smo se prvi put sreli prije pet godina u Buenos Airesu, prvi put sam bio asistent svjetskog ZKŽ-a. Bila je zima i sjećam se grijanja u velikom šatoru u kojem smo bili, koji nas je štitio od hladnoće vani. Danas smo u europskom ljetu, vrućem kolovozu u Rimu, ali blažem ovdje na sjeveru Francuske. Prošlo je pet godina, ali mogu reći da između one zime u Buenos Airesu i ovog ljeta u Amiensu doživljavamo ZKŽ-ovo proljeće u kojem na istim stablima naše 55-godišnje tradicije rastu novi zeleni izdanci i novi plodovi.

Na skupštini Buenos Airesa želio sam da naš susret bude vrijeme slušanja, da se po prvi put susretnemo kao crkveni asistenti, da odgovaramo na vaša pitanja i da putujemo zajedno sa svjetskom zajednicom i ExCo-om (Izvršnim vijećem). Danas bih također želio biti otvoren za vaša pitanja na kraju ove kratke prezentacije. Od posljednje Svjetske skupštine dijalog s vama i s ExCo-om brzo je urodio plodom u zajedničkom razlučivanju o liku crkvenih asistenata u ZKŽ-u, koji je nakon dvije godine zaključen Dokumentom o ulozi i profilu crkvenog asistenta u ZKŽ-u, objavljenim u Rimu u studenome 2020.

 

Dokument o ulozi i profilu crkvenog asistenta u ZKŽ-u

Ovaj dokument pomogao je produbiti način rada i suradnje između Družbe Isusove i Zajednice Kršćanskog života. Kad smo ga poslali svim nacionalnim zajednicama, popratio sam ga video porukom i pismom svim isusovačkim provincijalima. Tri ključna elementa koji sažimaju profil crkvenog asistenta mogu se sažeti na sljedeći način:

  • Osoba s poslanjem u službi Crkvi kao Božjem narodu.
  • Ignacijevski pratitelj koji pomaže Zajednici.
  • Osoba koja timski surađuje s Nacionalnim vijećem.

 

Ova tri ključna elementa pomažu ZKŽ u svakoj zemlji da ispuni svoj poziv da oživi Opća načela ZKŽ-a. A njezino djelovanje provodi se praćenjem i pomaganjem u nasljedovanju Krista, kako to predlaže ignacijevska duhovnost. Zbog toga ćemo uvijek nastojati surađivati u formiranju i sudjelovanju zajednice u duhovnim vježbama i u promicanju njihovog razlučivanja korištenjem svih Ignacijevih alata.

Nakon razlučivanja o crkvenim asistentima, promijenila se i uloga zamjenika Svjetskog asistenta, a time i izvršnog tajnika Svjetskog ZKŽ-a. Zamjenik svjetskog asistenta je most i posrednik, uvijek je prisutan kako bi pratio Svjetsko vijeće i olakšao njihovo razlučivanje, ali ta zadaća više nije odgovornost Opće kurije Družbe Isusove u Rimu. Za organizaciju i kontakt sa strukturama Kurije i institucionalne Crkve već postoji izvršni tajnik, koji aktivno surađuje i sudjeluje iz Tajništva ZKŽ-a u Rimu.

 

Potreba za formacijom.

U nedavnim istraživanjima nacionalnih zajednica jasno je da osim poteškoća u razdoblju pandemije postoji potreba za formacijom i duhovnim vježbama u mnogim zajednicama. Na nama će biti da budemo kreativni i odvažni pomoći članovima zajednica da organiziraju vlastitu formaciju kao muževi i žene, laici, u procesu pripadnosti i predanju ZKŽ-u, koji se ne može zaustaviti, a koji ima svoju pokretačku snagu u organizaciji, davanju i pratnji Duhovnih vježbi.

Na godišnjim sastancima koje sam imao s ExCo-om, vidim da su pokrenute mnoge inicijative širom svjetske zajednice, kako bi se odgovorilo na tu potrebu za formacijom. Također, i unutar drugih apostolskih preferencija: siromaštva i globalizacije, obitelji, mladih i ekološke pravde. Tri temeljna stupa ZKŽ-a: zajednica, duhovnost i apostolsko poslanje trebaju formaciju koja ih čini jakima i održava ih u teškoćama svijeta koji nije zadovoljan malim. U tradiciji Marijanskih kongregacija, Zajednica kršćanskog života bila je i nastavit će biti čimbenik ravnoteže u Crkvi. Duboka formacija, ukorijenjena u pozivu da budemo Božji narod u pokretu, dar je za Crkvu kada nas vanjski vjetrovi pokušavaju odvesti do krajnosti rigorističkog i paralizirajućeg pijetizma ili nepromišljenog ili paternalističkog društvenog djelovanja.

 

Znam da u razvoju praćenja ZKŽ-a postoje mnogi problemi koje morate riješiti. Mnogi od vas imaju mnoga druga zaduženja koja su također dio vaše službe u Kristovom poslanju, a za ZKŽ darujete mnogo svojeg dragocjenog vremena i uzimate ga od svojeg odmora i zdravlja. U nekim dijelovima svijeta teško je pronaći potrebnu zamjenu crkvenih asistenata. Stoga, umjesto da čekamo da se stvari same promijene, svi moramo promicati ljudske, osobne i institucionalne kanale koji će pomoći zajednici da živi svoj poziv, dok mi živimo svoj. Budući da je poslanje jedno, ono Kristovo, čiji smo svi sluge, na što nas je podsjetila 34. opća kongregacija, ali poziv koji dijelimo kao krštenici konkretiziran je u specifičnom pozivu koji primamo od istog Gospodina, bilo kao isusovački redovnici, bilo kao laici.

 

Poslužitelji za pomirenje

Naša je zadaća također biti poslužitelji pomirenja, posebno kada se u svakoj zajednici pojave iste poteškoće koje utječu na naše zemlje i našu Crkvu. Kao sinovi i kćeri našeg vremena, nismo imuni na probleme koji nas zbunjuju i uznemiruju:

  • U svijetu koji ne želi čuti o Bogu, želimo širiti Radosnu vijest.
  • U svijetu koji se štiti od siromašnih, migranata, isključenih, zlostavljanih, želimo otvoriti vrata gostoprimstva i pomirenja.
  • U svijetu u kojem mladi žive pod beskonačnim brojem modela koji iskrivljuju kršćanske vrijednosti, želimo ih pratiti prema novim modelima vjere i nade.
  • U svijetu u kojem obitelj jedva da je temelj društva, želimo se brinuti za najslabije i najzanemarenije te biti otvoreni krizama i izazovima raznolike i nove stvarnosti u obiteljima.
  • U svijetu u kojem je ekonomska dobit važnija od ekološke održivosti planeta, želimo živjeti i brinuti se za zajednički dom za cijelo čovječanstvo.

Što je veći nered u svijetu, to će biti veća naša potreba za osobnim i zajedničkim razlučivanjem kako bismo pronašli odgovor koji je na istom putu Evanđelja. Od Svjetske skupštine u Buenos Airesu, ZKŽ je ponovno otkrila vrijednost zajedničkog razlučivanja, njegova praksa u nacionalnim zajednicama postaje sve raširenija, posebice za promicanje triju glagola djelovanja izraženih na Skupštini: dijeljenje, produbljivanje i kretanje naprijed. Ali svi znamo da razlučivanje uključuje određene osnovne stavove koji nisu improvizirani:

  • Trpljenje za Krista i živjeti Kraljevstvo s Njim i poput Njega.
  • Oblikovanje svojeg života iz zahvalnosti i besplatnosti da dobijemo snagu u utjesi s mnogo ispitivanja, a ne da se “selimo” u osobnoj i institucionalnoj suhoći.
  • Ispitivanje naše sposobnost slušanja kako bi novi glasovi došli do nas.
  • Prepoznavanje svojih poraza i strahova, ali ne nasjedajući ni na trijumfe. To jest, ići za ignacijevim Magisom, da nas naše nasljedovanje Krista, siromašnog i poniznog, dovede do toga da sve svoje sposobnosti stavimo u službu Kraljevstva.
  • Tako ćemo kao zajednica pronaći Evanđeosku slobodu.

Crkveni asistent bit će pomoćnik kod zajedničkog razlučivanja ako u sebi živi te osnovne stavove i traži formaciju i osobnu pratnju koja će mu pomoći u njegovoj zadaći.

Razlučivanje i sinodalnost

Ovaj poziv na razlučivanje dolazi u vrijeme kada cijela Crkva doživljava ponovno oživljavanje sinodalnosti, kao obveze koja uključuje sve nas, da hodamo zajedno vođeni istim Duhom. Papa Franjo uvijek nas podsjeća da «upravo taj put sinodalnosti Bog očekuje od Crkve trećeg tisućljeća». Ako želimo živjeti sinodalnu Crkvu u svakoj zajednici, morat ćemo pronaći sklad zajedništva u razlučivanju.

Zaključit ću citatom pape Franje: “Zajedništvo, naime, nije rezultat strategija i programa, već se gradi u međusobnom slušanju braće i sestara. Kao i u zboru, jedinstvo ne zahtijeva ujednačenost, monotoniju, već pluralnost i raznolikost glasova, polifoniju. Pritom, svaki glas u zboru pjeva slušajući druge glasove i u odnosu na sklad cjeline. Tu harmoniju osmišljava skladatelj, ali njezino ostvarenje ovisi o simfoniji svakog pojedinog glasa.”[1].

 

Hvala vam!

p. Arturo Sossa DI

[1] Poruka njegove svetosti pape Franje za 56. svjetski dan društvenih komunikacija. Rim, 24. siječnja 2022. https://www.vatican.va/content/francesco/en/messages/communications/documents/20220124-messaggiocomunicazioni-sociali.html